Ce nu trebuie sa faci in timpul unei furtuni

In timpul unei furtuni mai puternice, cand tuna sau cand fulgera, trebuie sa stai in casa si sa urmezi sfaturile de mai jos.

Chiar daca riscurile de a fi lovit de un fulger sunt minime, “sansele” fiind de una la un milion, exista alti factori care te-ar putea pune in pericol. De altfel, numarul si amploarea furtunilor violente pare sa creasca odata cu schimbarile climatice. Drept urmare, cel mai bine este sa prevenim.

Copacul. Chiar daca atunci cand ne surprinde o ploaie avem tendinta sa ne ascundem undeva, copacul nu este cea mai potrivita ascunzatoare. Este, probabil, cel mai inalt lucru din jur, si, drept urmare, cel mai susceptibil de a fi lovit de un fulger. Aceasta descarcare nu va face decat sa iti traverseze corpul deoarece fiintele umane conduc mai bine electricitatea decat copacii.

Nu trebuie sa stai pe balcon sa admiri spectacolul. Indeparteaza-te de balcon, nu sta intr-o statie de tramvai sau de autobuz sau pe veranda.

Nu sta in grup. Nimanui nu ii place sa treaca de unul singur printr-o furtuna insa riscurile sunt mai crescute atunci cand te afli intr-un grup. Daca oamenii se separa, se reduce considerabil numarul de potentiale victime.

Nu fa dus. Atunci cand afara este o furtuna puternica, cu tunete si fulgere, curentul poate traversa conductele de apa si te poti electrocuta sub dus.

Nu atinge un perete din beton. Peretii, solurile si cladirile din beton au tendinta sa fie traversate de fire sau de bari metalice. Drept urmare, ar trebui sa eviti sa te sprijini de astfel de structura in timpul unei furtuni mai puternice.

Nu sta pe un teren descoperit. Chiar daca nu este recomandat sa stai sub un copac in timpul unei furtuni, nici sa stai pe un teren descoperit, deschis nu este o idee buna. Nu faci decat sa iti pui viata in pericol.