Criza economica, in atentia autoritatilor din SUA

Una din problemele majore care au dus la aparitia crizei economice din Statele Unite, pare sa fie, conform celor relatate de presa americana, lipsa de interes a bancilor pentru solutionarea creditelor ipotecare si urgentarea acestora spre executie. Astfel ca, procurorul general al statului New York a decis sa dea in judecata doua dintre bancile americane implicate in acest scandal, motivul fiind lipsa de sprijin al celor care au avut probleme in rambursarea creditelor si executarea silita intr-un timp foarte scurt a acestora. Informatia a fost transmisa si de BBC, facand mare zarva in presa de specialitate din intregul stat.

Se pare ca acest lucru a pus pe ganduri o serie din bancile americane, nu mai putin de cinci dintre acestea semnand un acord cu autoritatile din State, prin care au decis sa schimbe practicile de creditare, practici ce au dus in trecut la intrarea Statelor Unite in criza economica. Una din practicile mult hulite a fost modul foarte lejer prin care se obtinea un credit, ajungandu-se la mult cunoscutele „credite ninja”, in care oricine avea cetatenie americana si mergea cu buletinul la banca, primea un credit indiferent daca putea dovedi ca are sau nu venituri. Acest sistem foarte la indemana de creditare, a dus la o crestere masiva a pietei imobiliare. Imediat dupa terminarea perioadei de gratie, perioada in care foarte multi dintre americani nu si-au putut plati facturile, au inceput executarile silite. Numarul foarte mare a acestora, a dus la o scadere uriasa a pietei imobiliare si la o criza la nivel bancar, aceasta influentand intreaga economie.

Bancile pe care procurorul general le citeaza sunt Bank of America si Wells Fargo, ele urmand a fi trase la raspundere in viitorul apropiat. Daca in Statele Unite autoritatile s-au implicat activ in solutionarea cazurilor ce au dus la criza economica, in tara noastra se pare ca nu exista drepturi pentru clientii creditati.

Cel mai mult au avut de suferit cartierele rezidentiale noi de la marginea oraselor, care s-au trezit in incapacitate de plata, datorita crizei aparute in piata imobiliara. Astfel ca, foarte multe case care nu aveau nici instalatii gaze, nici macar un sistem de apa tras, au fost executate de banci, datorita incapacitatii proprietarilor de a plati datoria. Se pare ca fara implicarea si sprijinul autoritatilor, nu se va gasi o solutie care sa rezolve aceasta problema intr-un mod cat mai eficient.

Category:

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *