Cum se alege tema lucrarii de licenta sau dizertatie?
Executarea unei lucrari de diploma constituie o activitate complexa, care de cele mai multe ori le da batai de cap studentilor in ani terminali. Cea mai importanta etapa in realizarea unei lucrari de licenta sau dizertatie este alegerea temei. Cel mai des studentii, indrumati fiind de profesorii coordonatori, aleg teme complexe si mult prea dificile, pe care ulterior nu reusesc sa la trateze din cauza lipsei de materiale sau a lipsei de inspiratie.
Astfel, este foarte important ca inainte de a-si alege tema lucrarii de diploma, studentul sa caute mai intai carti si surse bibliografice din care sa se inspire pentru a-si putea realizarea o lucrare de licenta sau dizertatie de nota 10. Pentru inceput poate cauta carti la biblioteca facultatii. Aici se pot gasi atat manuale din domeniul ales pentru licenta sau dizertatie, cat si articole de specialitate publicate in analele facultatii. De asemenea, pentru a putea lua nota maxima la examenul de licenta, studentul poate achizitiona carti de la librarie sau de pe internet. Este preferabil sa incerce sa isi procure carti de actualitate pentru a gasi informatie noua, care, prelucrata fiind, va aduce un plus de originalitate lucrarii sale.
Mai mult, ideal este ca inainte ca un student sa isi aleaga tema unei lucrari de dizertatie sa isi aleaga entitatea pe care va realiza studiul de caz al lucrarii si in functie de informatiile care i se pot oferi sa isi aleaga si tema. Toate acestea fiind indeplinite, studentul isi poate alege tema insa nu trebuie sa se lase influentat de posibilele optiuni ale profesorului coordonator de a trata alta tema decat cea aleasa de el si sa vina cu argumente puternice pentru o putea pastra. Dupa alegerea temei, se poate incepe lucrul efectiv si folosirea surselor bibliografice pentru ca in final lucrarea de licenta sau dizertatie sa fie sustinuta in fata unei comisii.