Cum se foloseste un dictionar online

Dictionarele online sunt versiuni mai practice si mai usor accesibile ale dictionarelor clasice. Motivul pentru care modelul de dictionar online este tot mai popular, inlocuind incet si sigur formatul fizic, are de a face cu o serie de avantaje clare. Pentru cei care se intalnesc adesea cu expresii si termeni necunoscuti sau care au nevoie sa verifice din mers definitii si sinonime pentru cuvinte cu scopul de a le folosi in emailuri sau prezentari, un dictionar accesibil de pe smartphone, laptop sau tableta este incredibil de util.

Ce este un dictionar online?

Dictionarele online sunt aplicatii gazduite de site-uri de specialitate care cuprind liste comprehensive cu toate cuvintele limbii sau toate cuvintele care se inscriu intr-o anumita categorie, in functie de specificul dictionarului. Asa cum sugereaza numele, aceste tipuri de dictionare sunt disponibile exclusiv pentru dispozitivele care au conexiune la internet si doar in momentul in care aceasta conexiune este disponibila.

Acesta este si motivul pentru care dictionarele online nu au crescut mai rapid in popularitate – problema conectivitatii. In prezent, cele mai multe retele de telefonie ofera acoperire pe tot teritoriul tarii si cele mai multe abonamente ofera si pachete excelente de internet. Acest lucru inseamna ca dictionarele online sunt mai accesibile ca oricand.

Cum se foloseste un dictionar online?

Site-urile care ofera aplicatii de tip DEX online se concentreaza pe experienta utilizatorului si pun accent pe realizarea de interfete intuitive, cat mai usor de folosit, indiferent de detalii precum varsta utilizatorului sau marimea ecranului pe care este afisat site-ul. In acest sens se folosesc detalii de design minimalist, cu campuri de cautare usor de observat in pagina si butoane de cautare mari, usor vizibile.

Marimea textului pentru definitii este de asemenea setata la dimensiuni gandite pentru a fi usor vizibile de pe ecranele mai mici ale dispozitivelor mobile.

Dictionarele online sunt variante simplificate ale dictionarelor clasice in sensul ca sunt mai usor de folosit si ofera mai multe optiuni de cautare:

  • Optiunea clasica si cea mai simpla, respectiv tastarea cuvantului pentru care se doreste gasirea definitiei si folosirea butonului de cautare;
  • Folosirea optiunii de afisare a cuvintelor de la A la Z;
  • Folosirea optiunii de afisare a cuvintelor care incep cu 2 sau 3 litere la alegere;
  • Folosirea optiunii de afisare a cuvintelor care se termina cu 2 sau 3 litere la alegere.

Faptul ca dictionarele online nu sunt limitate de un numar maxim de spatiu, cum este cazul unui dictionar explicativ al limbii romane in format fizic, inseamna ca cele mai multe site-uri de acest tip ofera mai multe dictionare intr-unul singur: dictionar explicativ, dictionar de sinonime, de rime, etc.

Category:

Related Posts