De ce sistemul imunitar functioneaza prost?

Sistemul imunitar poate fi afectat de diferiti factori. In general, acest lucru se numeste imunodeficienta primara sau secundara. Imunodeficienta se caracterizeaza printr-o disfunctie a sistemului imunitar, in care infectiile apar si reapar mai frecvent, sunt mai severe si dureaza mai mult decat de obicei. Imunodeficienta afecteaza capacitatea sistemului imunitar de a apara organismul impotriva invaziei sau atacului de catre celule exterioare sau anormale. Printre acestea se numara bacteriile, virusii, ciupercile sau celulele canceroase. Ca urmare, se pot dezvolta infectii microbiene sau fungice, precum si alte tipuri de cancer. O alta problema este ca pana la 25% dintre persoanele imunocompromise sufera de o boala autoimuna.

Cum sa intariti sistemul imunitar?

Cu totii ne intrebam ce sa mancam pentru a stimula sistemul imunitar. Inainte de a putea vorbi despre alimentele in cauza, veti afla aici despre preocuparile legate de micronutrienti. Vitaminele si mineralele contribuie la buna functionare a sistemului imunitar.

Beneficiile vitaminelor

Vitamina C este cel mai bine cunoscuta pentru ca ne stimuleaza organismul, dar vitamina D este, de asemenea, importanta pentru sistemul imunitar. Rolul sau in prevenirea infectiilor respiratorii este bine stabilit. Un studiu recent a aratat ca rezultatul este mai consistent in cazul unui aport regulat zilnic sau saptamanal de vitamina D. Pentru sistemul nostru de aparare, tipurile B sunt la fel de esentiale ca si vitaminele. Cuprul, fierul, seleniul, zincul si magneziul joaca, de asemenea, un rol in prevenirea infectiilor.

Rolul microbiotei

Microbiota este o componenta importanta a imunitatii intestinale. Se concentreaza in ultima parte a intestinului subtire, in special in intestinul gros, care joaca un rol important. Efectul de bariera al mucoasei intestinale actioneaza prin intermediul microflorei. Pe de o parte, ajuta sistemul imunitar sa faca distinctia intre germenii patogeni si bacteriile bune.

Practicarea sportului

Este la fel de necesar sa fiti activi din punct de vedere fizic in fiecare zi. De fapt, exercitiile fizice au multe beneficii pentru sanatate, inclusiv contributii eficiente la performanta sistemului imunitar. Activitatea fizica afecteaza, de asemenea, stresul, care este legat de un sistem imunitar slabit. In plus, activitatea fizica elibereaza endorfine, hormonul placerii. Acest lucru contribuie in mare masura la bunastarea noastra. Prin urmare, este benefica practicarea a 30 de minute de activitate fizica in fiecare zi.

Consecintele unui sistem imunitar slabit

Nu este surprinzator faptul ca atunci cand sistemul imunitar este slabit, va imbolnaviti mai des. De exemplu, pe vreme rece, sunt posibile raceli recurente. Oboseala poate fi intretinuta si de stresul cronic sau de lipsa de somn. Unele rani si taieturi pot dura mai mult decat de obicei pentru a se vindeca.

Boli respiratorii repetate

Persoanele cu un sistem imunitar slabit sunt mai predispuse la infectii recurente. Infectiile sinusurilor si ale plamanilor apar de obicei primele si se repeta adesea. Majoritatea persoanelor dezvolta in cele din urma o infectie bacteriana grava care persista, recidiveaza sau duce la complicatii. De exemplu, o durere in gat sau o raceala se poate transforma in pneumonie. Cu toate acestea, multe raceli nu sunt neaparat sinonime cu imunodeficienta. Infectia frecventa la copii se datoreaza, cel mai probabil, riscului recurent de infectie in gradinite si scoli.

Sursa: https://www.seodigg.fr/2022/12/19/pourquoi-le-systeme-immunitaire-fonctionne-mal/

Category:

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *