Facebook: Mark Zuckerberg, in colimatorul justitiei

Procurorul general al districtului Columbia vrea sa il cheme pe Mark Zuckerberg, actualul presedinte Facebook in fata justitiei in procesul relativ scandalului Cambridge Analytica.

Dupa cum bine stiti, Facebook traverseaza o perioada extrem de dificila. De mentionat este faptul ca celebra retea sociala bifeaza problema dupa problema. Una din cele mai recente este pana masiva din data de 5 octombrie 2021, problema in urma careia Mark Zuckerberg a pierdut numai putin de 6 miliarde de dolari.

Si, cireasa de pe tort, procurorul general al districtului Columbia si-a exprimat intentia de a-l aduce in fata justitiei in procesul relativ scandalului Cambridge Analytica din 2017. Este vorba despre unul din primele eforturi pentru a expune in mod personal celebrul presedinte al faimoasei retele sociale.
Procurorul general Karl Racine a declarat marti ca o serie de interogatorii si analiza unor documente interne aflate in stransa legatura cu acest caz au scos la iveala faptul ca Mark Zuckerberg a jucat un rol mai mult decat activ in luarea deciziilor. Aceasta plangere impotriva Facebook a fost depusa inca din anul 2018, in fata Curtii Supreme a districtului Columbia. Conform acestei plangeri, Facebook si-a inselat consumatorii cu privire la protectia datelor private si a permis Cambridge Analytica sa aiba acces la datele personale a peste 87 de milioane de utilizatori.

Mark Zuckerberg va ajunge in curand in fata justitiei?

Facebook a cerut imediat unui judecator sa renunte la aceste acuzatii, afirmand cu aceasta ocazie faptul ca Facebook nu si-a inselat niciodata utilizatorii. Judecatorul Fern Flanagan Saddler a respins aceasta cerere in anul 2019, autorizand o ancheta aprofundata cu privire la rolul Facebook in acest caz. In cadrul acestei anchete, Justitia a luat numeroase interviuri a fostilor si actualilor angajati. Conform parerilor lui Karl Racine, ancheta a dezvaluit faptul ca o schimbare produsa in 2010 a permis unor dezvoltatori (cateva sute) sa aiba acces liber la datele utilizatorilor Facebook.