Joy: povestea emotionanta a primei fertilizari in vitro

Netflix prezinta filmul „Joy”, care spune povestea fascinanta a primei fertilizari in vitro efectuate in Anglia in anii 1970.

Sinopsis: Inspirata dintr-o poveste adevarata, aceasta drama urmareste trei oameni de stiinta britanici vizionari si lupta lor pentru a dezvolta FIV in anii ’60 si ’70, impotriva tuturor obstacolelor.

Au fost necesari 10 ani de cercetari, incercari, esecuri si curaj inainte de a se naste Louise Joy Brown, primul copil din lume nascut in eprubeta. Aceasta retrospectiva fascinanta urmareste activitatea celor trei oameni de stiinta din spatele acestei descoperiri majore in medicina moderna.

Scenariul se axeaza in principal pe personajul lui Jean Purdy (Thomasin McKenzie), o tanara asistenta medicala asociata cu cercetatorul Robert Edwards (James Norton). Edwards, convins ca fertilizarea in vitro este posibila, il ia la bord pe chirurgul Patrick Steptoe (Bill Nighy). De la speranta la esec, trio-ul trebuie sa faca fata si criticilor populare si stiintifice, care ii acuza ca „se joaca de-a Dumnezeu”. Acest lucru este valabil in special pentru tanara Purdy, o catolica devotata, care este respinsa de mama sa si de comunitatea sa pentru ca ia parte la cercetare.

Regizata de Ben Taylor, saga celor trei oameni de stiinta este captivanta de la inceput pana la sfarsit. Personaje indragite, o reconstituire istorica meticuloasa si o distributie convingatoare de cinci stele. Thomasin McKenzie („Jojo Rabbit”, „Lost Girls”) aduce toata sensibilitatea sa personajului Jean, alaturi de James Norton („Umbra lui Stalin”) si Bill Nighy, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

Cine a fost Jean Purdy?

Pentru o lunga perioada de timp, Jean Purdy a fost ignorata de istorie si de colegii sai si a fost trecuta cu vederea chiar si in placile si omagiile care comemoreaza activitatea celor doi colegi de sex masculin. In anii 1980, Robert Edwards a scris o scrisoare catre Oldham Area Health Authority pentru a pune lucrurile la punct. „Jean Purdy a calatorit la Oldham cu mine timp de zece ani si a contribuit la fel de mult la proiect (…) O consider un colaborator egal cu Patrick Steptoe si cu mine”. Dar nu a contat.

Vezi si:  The Abandoned: un thriller taiwanez intunecat si convingator

„Erau anii 1980, asa ca probabil a avut mult de-a face cu faptul ca era asistenta medicala, embriolog si femeie”, explica Madelin Evans, care se ocupa de arhivarea scrisorilor lui Robert Edwards la Universitatea Cambridge. „Cred ca a fost vorba probabil de faptul ca asistentele medicale nu erau considerate la fel de importante ca medicii si oamenii de stiinta”, continua ea in coloanele «The Independent», in 2019.

Abia in 2015, numele lui Jean Purdy a fost inscriptionat pe o placa din fata Kershaw’s Hospice, spitalul din Oldham unde Louise Brown s-a nascut in 1978. Acest lucru se intampla la treizeci de ani de la moartea ei din cauza cancerului, la varsta de 39 de ani.

In 2010, Robert Edwards, singurul membru inca in viata (si deci eligibil), a primit Premiul Nobel. A murit trei ani mai tarziu.

Pe scurt, „Joy” ii va atrage cu siguranta pe fanii biopicurilor si ai dramelor istorice captivante, perfect realizate.

Category:

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *