Kefirul, o potiune magica

Usor, efervescent si plin de beneficii, kefirul este pe cat de intrigant, pe atat de seducator. Deci, ce are cu adevarat in maneca?

O bautura din alta parte… si de altadata

Kefirul: potiunea magica despre care nici nu stiati ca exista

Kefirul este ca o mostenire a bunicii pe care o redescoperi cu uimire.

Originara din Caucaz, sau poate chiar de mai departe, aceasta bautura fermentata exista de secole.

Nomazii ii apreciau deja proprietatile racoritoare si puterile sale ciudate asupra sanatatii.

Acum este din nou in centrul atentiei odata cu nebunia pentru produsele naturale si probiotice.

Dar ce este mai exact kefirul? Exista doua tipuri principale: kefir de lapte si kefir de apa.

In ambele cazuri, reteta se bazeaza pe aceste mici boabe translucide amuzante care arata ca niste perle.

Aceste boabe sunt de fapt un ansamblu viu de drojdii si bacterii care lucreaza impreuna pentru a crea o bautura delicioasa si plina de surprize.

O fabrica de bunatati intr-un pahar

Kefirul nu este doar o bautura. Este aproape un tratament. Cu probioticele sale, actioneaza ca un supererou pentru microbiota ta intestinala.

Cu alte cuvinte, ajuta bacteriile bune sa se dezvolte si va protejeaza de intrusi. Pasionatii de kefir ii atribuie o lista lunga de beneficii: digestie imbunatatita, un sistem imunitar mai puternic si chiar un mic impuls pentru nivelul tau de energie.

Kefirul de lapte este bogat in calciu si vitamine B, perfecte pentru intarirea oaselor si cresterea energiei.

Vezi si:  De ce sa alegi o masina sport?

Kefirul de apa, pe de alta parte, este mai usor si mai potrivit pentru cei care cauta o alternativa hipocalorica si fara lactoza.

Dar asta nu e tot. Studii recente arata ca un consum regulat de probiotice, precum cele continute in chefir, ar putea avea un efect pozitiv asupra sanatatii mintale.

Legatura dintre intestine si creier, denumita adesea axa microbiota-intestin-creier, sugereaza ca consumul de kefir ar putea reduce stresul si imbunatati starea de spirit.

Un preparat facut acasa care da lovitura

Sa faci kefir acasa este ca si cum te-ai imbarca intr-un experiment stiintific distractiv. Iti iei boabele de kefir, le scufunzi in apa cu zahar sau lapte si astepti sa se intample magia.

Fermentatia incepe, transformand zaharul intr-o bautura usor efervescenta. Pentru kefirul de apa, puteti adauga smochine uscate si o felie de lamaie pentru o aroma si mai reconfortanta.

Fiecare lot este unic: aroma sa poate varia in functie de timpul de fermentare, de temperatura si chiar de starea de spirit a boabelor (da, sunt vii!).

Si daca aveti chef de inovatie, de ce sa nu incercati variatii prin adaugarea de fructe rosii, ghimbir sau ierburi aromatice?

Unii entuziasti merg chiar atat de departe incat folosesc ceaiul preparat sau sucul de fructe ca baza de fermentare pentru a crea amestecuri unice.

Si nu este doar o chestiune de gust. Prepararea propriului kefir este, de asemenea, ecologica.

Nu este nevoie de ambalaje de plastic sau de sticle de unica folosinta: totul se face acasa, in ritmul propriu.

Kefirul si gatitul: idei gourmet

Credeti ca kefirul este doar o bautura? Ganditi-va din nou. Kefirul de lapte poate inlocui iaurtul sau laptele in multe retete.

Vezi si:  De ce sistemul imunitar functioneaza prost?

Imaginati-va smoothie-uri mai fine, dressing-uri originale pentru salate sau chiar paine si prajituri mai usor de digerat datorita proprietatilor sale fermentate.

Intre timp, kefirul de apa poate fi folosit ca baza pentru cocktailuri nealcoolice sau deserturi racoritoare.

Adaugati putin suc de lamaie si fructe proaspete si veti obtine o granita de casa pe care intreaga familie o va adora.

Kefirul: la moda sau atemporal?

Ai putea crede ca kefirul se afla pe valul produselor la moda, dar a reusit sa se impuna ca un clasic atemporal.

Cafenelele la moda il servesc in cocktailuri, nutritionistii il recomanda pacientilor lor, iar pasionatii de bricolaj il iau cu asalt.

Dar atentie: nu toata lumea este cucerita de el de la primul pahar. Cu gustul sau usor fermentat, poate fi surprinzator. Cu toate acestea, multora le place, mai ales cand stii tot binele pe care il face.

Si mai este si aspectul de comunitate. Boabele de kefir sunt impartite. Daca vrei sa incepi, exista sanse mari ca cineva pe care il cunosti sa aiba boabe de kefir pe care sa le ofere.

Acest gest simplu intareste ideea ca kefirul este mai mult decat o bautura: este o traditie care se transmite mai departe.

A bea kefir este un pic ca si cum ai invita o traditie milenara la masa ta.

Fie ca esti curios in legatura cu beneficiile sale pentru sanatate, fie ca esti pur si simplu in cautarea unei bauturi originale, kefirul merita un loc in rutina ta zilnica. Asadar, sunteti gata sa va faceti papilele gustative sa spumege?

Sursa: https://www.lodj.ma/Kefir-la-potion-magique-que-vous-ne-soupconniez-pas_a119202.html

Category:

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *