Plimbare cu mocanita

Majoritatea turistilor care ajung in Maramures nu rateaza una dintre cele mai cunoscute atractii puse la dispozitia vizitatorilor: o plimbare cu Mocanita!

Mocanita este un tren cu aburi despre care se spune ca isi trage numele de la cel al localnicilor din zona, denumiti pe vremuri si mocani. Este mai ingusta decat alte trenuri si are drept scop principal transportul de lemn pe o distanta de aproximativ 40 de kilometri. In ultimii ani este tot mai folosita pentru a transporta turistii ajunsi in Maramures, in zona Vaii Vaserului.

Exista mai multe astfel de trenuri si fiecare inspira o anumita perioada istorica. Este o ocazie de neratat pentru cei pasionati de fotografie sau doar de peisaje frumoase, caci Mocanita se opreste in diferite statii de unde puteti admira in voie zona.

Pentru a putea calatori cu Mocanita, trebuie sa ajungeti in orasul Viseul de Sus. De acolo, din Gara CFF Viseu de Sus, se pleaca pe valea raului intr-o cursa care dureaza aproximativ 6 ore. In perioada 15 iunie – 31 august plecarile se fac zilnic din gara (care nu a fost gandita chiar ca o gara, ci a fost pe vremuri o statie forestiera) la ora 9:00. Biletele pot fi cumparate si online, de pe site-ul CFF Viseu.

Pe drum, veti trece pe langa case traditionale care pastreaza aerul vremurilor de demult, prin paduri si stanci care va vor impresiona prin impozanta lor, prin muntii care se vor desfasura in toata puterea lor in fata pasagerilor!

Stiati ca Mocanita din Viseu de Sus este singura linie forestiera inca functionala din tara, fiind construita in 1933 si ca unele din locomotive au peste 100 de ani? Sa nu va mire nici daca pe langa transportul de pasageri, trenurile isi vor face si treaba lor straveche, si anume sa transporte lemne. Fiti pregatiti si pentru accidente, pentru ca exista riscul ca trenul sa deraieze de pe sine, insa fara sa puna in pericol turistii – viteza sa este foarte mica!

Ce stiu mai putine persoane este ca in Viseu nu se afla singura mocanita din Romania!

O alta astfel de linie exista si in Suceava si este chiar mai veche decat cea din Viseu, fiind construita in 1889. Mocanita Hutulca avea acelasi rol de a transporta lemn, pe o distanta de 24 de kilometri. Ulterior, traseul s-a prelungit si s-a ajuns la 73 de kilometri, pentru ca in zilele noastre sa mai aiba doar 10 kilometri.

Daca vreti sa va plimbati cu Hutulca, consultati cu atentie programul si preturile de pe site-ul Mersul Trenurilor CFR.

De asemenea, cateva alte trasee de mocanita din tara noastra sunt:

Anina- Oravita – o cale ferata din Banat care va va imporesiona cu siguranta prin peisaje, dar si prin cele 14 tunele si 10 viaducte!

Abrud -Campenie – mocanita din Aries parcurgea pe vremuri 94 de kilometri, din care doar 11 mai sunt folositi azi in scop turistic.

Lechinta – Band – mocanita Sovata are trei vagoane si parcurge un traseu de 14 kilometri.

Category:

Related Posts