Tot ce trebuie sa stii despre dieta Dukan

Dieta este o dieta hiperproteica, totodata una din cele mai cautate din lume, in Marea Britanie in special. Este alcatuita din trei faze principale si permite o pierdere in greutate spectaculoasa, inca din primele zile de dieta.

Caracteristicile dietei Dukan pe scurt:
– este o dieta hiperproteica;
– este compusa din trei faze principale si de o faza de stabilizare care ar trebui adoptata de-a lungul intregii vieti;
– 72 de surse de proteine pot fi consumate dupa bunul plac;
– Durata regimului se stabileste in functie de numarul de kilograme pe care vrei sa-l pierzi;
– Este o dieta saraca in fibre si in nutrienti;

Principiile dietei Dukan
Aceasta dieta a fost creata de catre nutritionistul francez Pierre Dukan. Exista de mai bine de 40 de ani. Dieta Dukan este un derivat al regimurilor hiper proteice. Pana in prezent, a fost urmata de zeci de milioane de persoane din intreaga lume. Cartile doctorului Dukan au fost traduse in 15 limbi si lansate in 30 de tari. Ideea de la care a pornit nutritionistul Dukan este aceea ca organismul uman reuseste sa piarda cel mai bine in greutate urmand o dieta similara cu alimentatia pe care oamenii au adoptat-o in urma cu ceva vreme, in perioada in care oamenii erau in principal culegatori si vanatori. 70% din alimentele recomandate in cadrul dietei Dukan sunt proteine pure si 30% proteine provenite din anumite legume.

Cum functioneaza dieta Dukan?

Dieta Dukan este alcatuita din trei etape principale si anume:
– Etapa de atac care consta in a consuma doar proteine pentru a initia pierderea rapida in greutate. Aceasta faza extrem de restrictiva dureaza cinci zile si produce efecte similar postului.

– Etapa de croaziera. In timpul acestei etape, exista o alernanta intre zilele de proteine pure si zilele in care sunt premise anumite legume verzi, pe langa proteine. Aceasta etapa dureaza aproximativ o saptamana. Daca obiectivul tau este acela de a pierde 15 kilograme atunci va trebui sa tii patru luni croaziera pentru a reusi sa atingi acest obiectiv. Feculentii, materiile grase, fructele si dulciurile sunt interzise in cadrul acestei etape.

– Etapa de consolidare. In timpul etapei de consolidare, unele categorii alimentare sunt reintroduse zilnic. Se recomanda integrarea unui fruct pe zi, o mica portie de feculenti si putina branza. Aceasta etapa trebuie sa dureze 10 zile/kilogram pierdut. Daca ai de pierdut 15 kilograme, atunci vei avea nevoie de 150 de zile de consolidare.

Cum ne ajuta aceasta dieta sa slabim?
Dieta Dukan este una hipercalorica, dupa cum spuneam mai sus si extrem de limitata in ceea ce priveste categoriile de alimente reprezentate. De aceea, pierderea in greutate este una rapida si spectaculoasa in primele doua etape. Consumul aproape exclusiv de proteine produce un efect similar postului si determina organismului sa faca apel la rezerve rapid. Durata dietei depinde de kilogramele pe care vrei sa le pierzi.

Iata care sunt principalele alimente permise in cadrul dietei Dukan:
– Carne slaba;
– Carne de pui;
– Peste;
– Fructe de mare;
– Proteine vegetale;
– Oua;
– Lactate cu 0% grasime;
– Legume verzi;
– Konjac;
– Ulei de rapita si de masline;