Xiaomi este plasat pe lista neagra de SUA

Xiaomi tocmai a fost plasat pe lista neagra de Donald Trump si administratia sa. In realitate, Washington acuza numai putin de 11 companii, printre care Xiaomi, de faptul ca a colaborat in mod activ cu armata Chinei. Firmele de pe lista neagra nu vor putea sa mai primeasca finantare din partea investitorilor americani. Insa, Xiaomi nu se afla inca in aceeasi situatie ca Huawei, exclus de pe piata americana inca din anul 2018.

Joi, 14 ianuarie, administratia Trump a plasat 11 companii pe lista neagra conform informatiilor furnizate de Reuters. Pe lista se afla si Xiaomi, al treilea cel mai important vanzator de smartphone-uri din lume de la inceputul anului 2020.

De acum inainte, Xiaomi este considerate drept o “companie militara comunista chinezeasca”. Concret, SUA acuza compania Xiaomi ca a furnizat o tehnologie de varf si ca isi ofera expertiza armatei chinezesti, ceea ce reprezinta un veritabil pericol pentru securitatea nationala. O lege promulgata in 2017 constrange in mod legal companiile bazate in China sa colaboreze cu guvernul in unele cazuri.

Plasat deci pe lista neagra, Xiaomi nu va mai putea primi finantare din partea investitorilor americani incepand cu data de 11 noiembrie 2021. Incepand cu aceasta data, investitorii vor fi nevoiti sa isi retraga toate fondurile din capitalul Xiaomi. La fel ca Huawei, constructorul chinez nu va mai putea conta pe banii proveniti din SUA. Decretul interzice companiei Xiaomi si celorlalte companii aflate pe lista neagra sa se lanseze pe bursa de pe Wall Street.

De la acest anunt, actiunile de la bursa detinute de Xiaomi la Hong-Kong au scazut cu numai putin de 11%. Capitalul firmei este compus din numeroase fonduri americane. Printre principalii investitori se numara NGP Capital, un investitor Californian sau All Blue Capital, o alta firma de investitii din New York. Insa, nu intreg capitalul Xiaomi este in pericol deoarece exista si investitori care provin din China. Ramane de vazut daca Xiaomi va ajunge in aceeasi situatie ca si Huawei…